Henk Zonsveld

Over de hoofdtrainer van het WFTC

Ik ben Henk Zonsveld en doe al ruim 50 jaar aan Taekwon-Do. Ik geef ruim 35 jaar les bij het West Fries Taekwon-Do centrum Daarnaast beoefen ik nog diverse andere verdedigingskunsten.

In mijn actieve loopbaan in het Taekwon-Do heb ik meegedaan met diverse Europese en Wereldkampioenschappen. Ik ben lid geweest van het internationaal demonstratieteam en ben hoofd van het technisch opleidingsteam geweest.

Nu ben ik voorzitter van de Landelijke stichting Dutch Taekwon-Do Federation (DTF). En voorzitter van de examencommissie van de DTF voor het afnemen van zwarte band examens.
In het Taekwondo heb ik de 7e dangraad behaald wat de hoogste dangraad is waarvoor je examen kan doen.
Daarnaast heb ik alle leraar diploma’s en scheidsrechters diploma’s gehaald die in het Taekwondo te halen zijn.

Dit betekend echter niet dat ik gestopt ben met leren. De jeugd van tegenwoordig is anders dan de jeugd van 30 jaar terug. Ook de manier van lesgeven is veranderd. Was het vroeger meer van veel herhalen en doen wat de leraar zegt, komt er nu meer pedagogiek (opvoedkunde) bij kijken.
Dit is een hulpmiddel waarmee de leraar de kinderen maar ook volwassenen meer kunnen betrekken bij Taekwon-Do.

Ook op technisch gebied blijf ik niet stilzitten, ik geef lessen aan andere leeraren op zowel technisch gebied als op de nieuwe zienswijzen om les te geven. Deze nieuwe zienswijzen integreren in het lesgeven en het hierdoor nog interessanter voor de beoefenaars van het Taekwon-Do te maken geeft mij zeer veel voldoening.

Ik blijf met veel plezier en enthousiaste mij inzetten om de mooie Taekwon-Do sport door te geven aan de jeugd en anderen die hierin interesse tonen.